.                                                   

Здружение на физиотерапевти на Република Македонија

Image1

Вести и активности

ФИТАЛП природни производи за масирање и инхалирање

- Природни состојки
- Комплекс од етерични масла
                                              -Ароматерапија
                                              -Spa третмани

Препорачано од Здружението на Физиотерапвти на РМ.

Фиталп производи - рекламен флаер

Традиционален пролетен семинар 2016 година

Во периодот од 10.06.-12.06.2016 година во Охрид ќе се одржи Традиционалниот пролетен семинар во организација на Здружението на Физиотерапевти на Република Македонија.

Работилницата ке ја одржи нашата долгогодишна пријателка Беате Кариере (САД).

slavej.front

Долгогодишната соработка на ЗФРМ и Центарот за ортотика и протетик Славеј АД 

продолжува и во оваа 2016 година и тоа со заедничка организација на едукативен настан

Семинар на тема "Предпротетичка фаза на ампутaции"

Во соработка со Otto Bock Akademija Zagreb Hrvatska .

 

procitaj.poveke

12191693 844538788998808 307521687036786184 n

Kурс Миофасцијална релаксација

Во периодот од 31.10 -02.11.2015 година во хотел Изгрев во Штип се одржа курс - Миофасцијална релаксација во организација на Здружението на Физиотерапевти на Р.Македонија. на курсот присуствуваа 15 членови на ЗФРМ при што се стекнаа со техника за Миофасцијална релаксација.
Се што е добро, брзо поминува. МФР во организација на ЗФРМ- МИРА МИТРОВИЌ, КРИСТИНА ВУКАНОВИЌ и ДРАГАН ДИМИТРИЈЕВИЌ
.

 procitaj.poveke

wp 20151107 004

ИЗБОРНО СОБРАНИЕ 2015

На ден 07.11.2015 година во просториите на Центарот за ортотика и протетика

„СЛАВЕЈ“ - Скопје , се одржа Изборно Собрание на Здружението.

Во периодот од 19 до 22 Ноември во Опатија Хрватска ,делегација на ЗФРМ учествуваше на Конгрес на Физиотерапевти со меѓународно учество во организација на Хрватската Асоцијација на Физиотерапевти (ХЗФ) и Хрватската Комора на Физиотерапевти .

 

 

ЗФРМ и заедно со Сојузот на Дефектолози на Република Македонија 

Ја организираа Првата конференција на тема“Тимски пристап во медицинската рехабилитација на децата со попреченост”17 Октомври 2015 Гостивар во организација на ЗФРМ и СДРМ.

Известување за настани од Септември до Декември 2015

- Работилница"Лимфна дренажа со грин прес 12"25.09.201 5год. во ГОБ "8-ми Септември"Скопје
- Конференија на тема "Тимски пристап во медицинската рехабилитација на децата со попреченост" 17 Октомври 2015 Гостивар
- Kурс Миофасцијална релаксација, 31.10 -02.11.2015 година во хотел Изгрев, Штип
- Седми Конгрес на Физиотерапевти на Србија 08.10-11.10.2015, Ниш

  Известување за работилница "Лимфна дренажа со грин прес 12"

Зфрм ја продолжува традиција за организација на работилници со Компанијата Елмед за презентација на перформансите на апаратите од Искра Медикал. Со таа цел ви ја најавуваме следната работилница на тема "Лимфна дренажа со грин прес 12" гостин предавач на работилницата ќе биде почитуваниот Примариус др. Никола Радаковиќ спец. по физикална медицина и рехабилитација од Србија.

Честитка по повод 8-ми Септември Денот на независноста и Светскиот ден на Физиотерапевтите!

 Честит празник колеги! Бидете гласни за своите права! Посветете дел од работниот ден за да го одбележите овој ден, тоа е Ваш ден!

8-ми Септември  СВЕТСКИОТ ДЕН НА ФИЗИОТЕРАПЕВТИТЕ!

 

Порака од ЕМА СТОКС – претседател на WCPT (по повод Светскиот ден на физиотерапевтот)

 Како професија сме најсилни и способни да ги исполниме обврските и задачите,кога поголемиот дел од физиотерапевтите се членови на нивните професионални организации и не постои  професионална фрагментација во нивните држави.

 

  Честитка за 8-ми септеври “Светскиот ден на Физиотерапевтите” од компанијата Елмед

По повод  “Светскиот ден на Физиотерапевтите” 8-ми Септември,Kомпанијата "ЕЛМЕД" Скопје, им го честита професионалниот празник на своите пријатели Физиотерапевти на територијата на цела Република Македонија.Тоа е професија која неуморно работи за да им помогне на своите пациенти/клиенти побрзо да ја постигнат својата благосостојба.

Изестување

 На 29 Август во Белград се одржа настан од светски ранг на кој беа присутни седум интернационални предавачи сертифицирани Кинезиотејпинг терапевти и иноваторот на оваа светска техника Г-дин Кензо Казе.Програмата беше составена од седум истражувања спроведени за докажување на ефективноста од примената на кинезитејпингот.Г-дин Кензо Касе на присутните ја пренесе новата  EDF метода како нова ера во кинезитејпингот.

 

Известување од тродневниот пролетен семинар 2015

Во периодот од 29.05.-31.05.2015 година во Охрид се одржа Традиционален пролетен семинар. Со цел да се подигне нивото на физиотерапевтите во Македонија со познавање на соодветни физиотерапевтски техники за мобилизација и позиционирање на пациентите кој престојуваат на одделите за интензивна нега оваа година темата на овој наш традиционален семинар беше „Мобилизација на долголежечки пациенти/пациенти на Интензивна нега“.

Се одржа Интернационална работилница за Цистична Фиброза за Земји од Централна и Источна Европа

Од 1-3 Мај,2015 година ,во Краков,Полска се одржа Интернационална работилница за Цистична Фиброза за Земји од Централна и Источна Европа. На работилницата учествуваа членови на ЗФРМ  Минола Пауновска ,Аријан Селмани предводени од  Претседателот на ЗФРМ  Г-дин Далибор Стојановски.

Курс на тема Нормално движење по Бобат концепт

Во периодот 22.06-23.06.2015 година во Реумал,Фојница, БиХ се одржа курс на тема Нормално движење по Бобат концепт. По покана на УФФВИХ на курсот присуствуваа претседателот на ЗФРМ, Далибор Стојановски и член на ЗФРМ Никола Божиновски.

Официјална делегација на ЗФРМ писуствуваше на Седмиот национален конгрес на Бугарската Асоцијација на Физиотерапевти во Софија

Официјална делегација на ЗФРМ предводена од Претседателот Далибор Стојановски учествуваше од 5-7 Јуни 2015 год. на Седмиот национален конгрес на Бугарската Асоцијација на Физиотерапевти во Софија.

Ракометен камп „Кирил Лазаров 7„

Вo периодот од 22-28 Јуни 2015 во Охрид се одржа првиот камп “Кирил Лазаров 7” како дел од медицинската подршка на овој камп активно учествуваше нашиот колега  Блаже Арсов Дипл.физиотерапевт од Специјалната болница„Филип Втори“  при што одржа предавање на тема „Здрав и балансиран активен живот“.

Здружението на Физиотерапевти на Македонија дел од Граѓанската подршка на нашите пријатели за лицата со Цистична Фиброза

Членови на Здружението на Физиотерапевти на Македонија предводени од Претседателот Далибор Стојановски беа дел од Граѓанската подршка на нашите пријатели за лицата со Цистична Фиброза!

Одржано годишното собрание на Здружението за Цистична фиброза на Македонија

На 31.05 2015 во Скопје се одржа годишното собрание на Здружението за Цистична фиброза на Македонија на кое што беше поканет и присуствуваше во име на на ЗФРМ г-дин Блаже Арсов Дипл.Физиотерапевт член на извршниот одбор на ЗФРМ.

Меѓународна научно-стручна конференција „Унапредување на квалитетот на живот на децата и младите“

Во периодот од 19 – 21 Јуни 2015 год. во хотел Метропол Охрид, се одржа VI Меѓународна научно-стручна конференција „Унапредување на квалитетот на живот на децата и младите“  во организација на Сојузот на Дефектолози на Македонијa.

Традиционалниот пролетен семинар 2015 година

ЗФРМ ви го најавува следниот едукативен собир Традиционалниот пролетен семинар кој ке се одржи во Охрид во хотел МВР во периодот од 29.05. - 31.05.2015.  Тема на семинарот ке биде "Мобилизација кај долголежечки пациенти-пациенти на Интензивна нега"  Гости предавачи на семинарот ке бидат Дипл.ФТ.Олгица Димитров и Г-ѓата Беате Кариере (Beate Carriere PT,CIFK), физиотерапевт,сертифициран инструктор за функционална кинетика.

Троденвен курс "Техника за Миофасцијална Релаксација„

Ќе биде спроведен од страна на сертифицирани предавачи пријатели на ЗФРМ Драган Димитријевиќ,Мира Митровиќ,Кристина Радовиќ Мариќ од Здружението "Додиром до здравље" од Србија.

Известување "Конгрес 2015"

Во периодот 26.-29.МАРТ 2015 година во просториите на Македонската академија на науките и уметностите во Скопје се одржа Првиот Конгрес на физиотерапевти на Р.Македонија во организација на Здружението на физиотерапевти на Р.Македонија,каде присуствуваа 130 физиотерапевти од регионот.

Соопштение за соработка

По иницијатива на Здружениена физиотерапевти на Република Македонија тимот од www.karas4training.com Ве кани да бидете дел од блог платформата за спорт, рекрација, тренинг и исхрана со што би допринеле до ваше лично промовирање и промоција на вашата работа. Со регистрирање на сајтот ви се овозможува бесплатно користење на платформата

Календар за тековни настани за 2015 година

Годишна програма на Здружението на Физиотерапевти на Македонија. Планирани активности на ЗФРМ за 2015 година.
-Првиот конгрес на Физиотерапевти на Република Македонија Март 26-29.2015 Скопје во МАНУ.
-Пролетен семинар - мај 2015
-Одбележување на светскиот ден на ретки болести февруари 2015

Извештај од извршените активности предвидени во Годишна програма на ЗФРМ за 2014 година

1. Еднодневен пролетен семинар во Стопанска Комора на РМ. во организација на СБХБ„Филип Втори“ одржан на 28.03.2014 година на тема “Рехабилитација и физикална терапија во хирургија”   2. Учество на Скопскиот маратон со подршка на Здружението за ретки болести „Живот со предизвици“ на 11.05.2014 год

Медиумска презентација на Првиот конгрес на Физиотерапевти

На 19.12.2014  Претседателот на Организацискиот одбор на Првиот конгрес на ЗФРМ учествуваше  на ТВ 24 Вести во емисијата “За животот”. Фокусот беше на Првиот конгрес на Физиотерапевтите и значењето од неговото одржување.

Извештај од семинар во Кавадарци во Декември 

На ден 12.12.2014 година(петок) со почеток во 11.00 часот Здружението на физиотерапевти на Р.Македонија го одржа последниот семинар предвиден во годишната програма за 2014 год. Семинарот се одржа во просториите на Универзитетот Гоце Делчев во Кавадарци  , Темата на семинарот беше „Рехабилитација во детска возраст“.

Работилница по физикална терапија за цистична фиброза

Цистична фиброза (ЦФ) е ретка, генетска, прогресивна, животозасегнувачка болест која се јавува подеднакво и кај машката и кај женската популација. Постои широк спектар на симптоми и тежина на болеста кај пациентите со ЦФ.

Извештај од респираторна Физикална терапија

Здружението на Физиотерапевти на Република Македонија како општествено одговорна организација со цел да се доближи до пациентите со респираторни заболувања и навремено да се запознае со нивните потреби од областа на Физикалната терапија организираше Семинар.

Извештај од првиот конгрес на Физиотерапевтите на Црна Гора во Игало

Во периодот од 08.10 – 11.10.2014 година ,делегација на ЗФРМ предводена од Претседателот Далибор Стојановски ,Жикица Петрески (Претседател на Научен одбор за Првиот Конгрес на Физиотерапевтите во Р.Македонија), Илија Хаџимојсов.

Извештај од  Конгресот на Здружението на Физиотерапевти на Хрватска во Вуковар

Двочлена делегација на ЗФРМ предводена од Претседателот на конгресниот одбор Скопје 2015 Г-дин Блаже Арсов и Олгица Димитров (вработени во СБХБ "Филип Втори") присуствуваше на Конгресот на Здружението на Физиотерапевти на Хрватска.

Известување

 Претседателот на ЗФРМ Г-дин Далибор Стојановски на 19.09.2014 гостуваше во емисијата "Фактор Здравје" на ТВ "24 Вести" со цел промовирање на активностите на Здружението во изминатиот период. Промовирање на физичката активност како превенција од голем број кардиоваскуларни и локомоторни заболувања.

 

Известување

 До сите колеги и членови на Здружението на Физиотерапевти на Р. Македонија за навремено информирање со активностите и настаните кои следуваат во иднина Ви предлагаме да ги користете услугите на Е-билтенот.

 

Известување од одржаната работилница

 ЗФРМ во соработка со  компанијата "ЕЛМЕД" генерален застапник за “Искра Медикал” во Македонија ја одржа првата најавена работилница на тема:

"Функционална магнетна стимулација-TESLA STYM"

Извештај од Семинарот по спортска медицина

 На 09.05.2014 година, во Скопје, Македонскиот олимписки комитет организираше семинар по спортска медицина, на кој главен предавач беше д-р Андреј Швент, (Република Словенија).

Известување за соработка

 Здружението на Физиотерапевти на Република Македонија  како општествено одговорна организација воспостави соработка со Здружението за Цистична фиброза се со цел да  се доближи до своите пациенти и навремено да се запознае со нивните потреби од областа на Физикалната терапија.

Бесплатен едукативен материјал

 Бесплатно симнување/превземање на едукативен материјал од Беате Кариерe (Beate Carriere PT,CIFK).

„Известување“

Почитувани Колеги! ЗФРМ е непрофитна организација која сопствената програма и бројните активности ги реализира од членарини,спонзорства,донации и добра волја а се со цел за промовирање,заштита и негување на физиотерапевтската професија и рехабилитација.

Во Струмица одбележан Денот на лицата со Даунов синдром

Младите Физиотерапевти при СОУ „Јане Сандански“ од Штип учествуваа на работилница со децата со Даунов синдром по повод одбележавањето на светскиот  Ден на лицата со Даунов синдром - 21 март.

 

Време е да се подмири чланарината!

 Со навременото подмирување на членарината здружението може да ги планира и организира идните настани кои секако ке бидат во корист на своите членови !!!

Ве молиме БИДЕТЕ ОДГОВОРНИ !!!

 

 ДРАГИ ПАЦИЕНТИ ОВАА МАПА ЈА СОЗДАДОВМЕ ТОКМУ ЗА ВАС. САКАМЕ ДА ВИ ОВОЗМОЖИМЕ ПОЛЕСНО И ПОБРЗО ДА ПРОНАЈДЕТЕ ФИЗИОТЕРАПЕВТ ВО ВАШИОТ ГРАД.

 СЛОБОДНО КОНТАКТИРАЈТЕ ГИ НАШИТЕ КОЛЕГИ  И КОНСУЛТИРАЈТЕ СЕ ЗА СИТЕ ВАШИ ПРОБЛЕМИ.

 

 За доброто на пациентите на кои им е потребна рехабилитација создадена е Физиотерапевтска мапа која всушност треба да им помогне да најдат физиотерапевт во својот град или општина и да го забрзат своето лекување.

Бидете дел од мапата на физиотерапевти , бидете достапни за сите оние на кои сте им неопходни станете наш член.

 

.

Фотоархива

 

View the embedded image gallery online at:
http://fizioterapevt.org.mk/#sigProGalleriaf6b40b154f

Настан:Конгрес 2015

Локација:МАНУ, Скопје

Датум:26-29 Март 2015 
         


 

View the embedded image gallery online at:
http://fizioterapevt.org.mk/#sigProGalleriaa0a5900d8a

Настан:Конгрес на ЗФ на Црна Гора

Локација:Црна Гора, Игало

Датум:08 - 11  Октомври 2014 
         


 

View the embedded image gallery online at:
http://fizioterapevt.org.mk/#sigProGalleria3c97800793

Настан:Конгрес на ЗФ на Хрватска

Локација:Хрватска, Вуковар

Датум:16 - 19  Октомври 2014 
         


 

View the embedded image gallery online at:
http://fizioterapevt.org.mk/#sigProGalleriaa4778f4150

Настан:Тродневен семинар

Локација:Охрид

Датум:30,31 мај и 1 јуни 2014          


 

View the embedded image gallery online at:
http://fizioterapevt.org.mk/#sigProGalleriae4dee8e7c5

Настан:Скопски Маратон 2014

Локација:Скопје

Датум: 11 мај 2014           


 

View the embedded image gallery online at:
http://fizioterapevt.org.mk/#sigProGalleria5fa0f87535

 

 Настан: Еднодневен семинар

Локација: Битола

Датум: 24.12.2011

                  

Најди физиотерапевт

Физиотерапевски тестoви

Зачелени се

Бројач на посети

072278
Посети денес:Посети денес:25

Меѓународни Конгреси и Конференции